Home / Over maagkanker / Onderzoeken

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om afwijkingen aan de maag vast te stellen. Uw arts bepaalt welke onderzoeken in uw geval het meest geschikt zijn. In eerste instantie wordt meestal een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) gedaan. Als de arts tijdens dit onderzoek afwijkingen aantreft, zal hij kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Deze worden vervolgens onder de microscoop onderzocht om afwijkende cellen aan te tonen of uit te sluiten.
Meestal zal de arts ook uw bloed laten onderzoeken. Op die manier kan bloedarmoede aangetoond worden. Dit kan duiden op langdurig bloedverlies uit de maag. De uitslag van bloedonderzoek geeft bovendien een beeld van uw lichamelijke conditie.

Als de diagnose maagkanker is
Als na de gastroscopie blijkt dat u maagkanker heeft, wordt er extra onderzoek gedaan. Dit is nodig om te bekijken hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid. De tumor kan bijvoorbeeld door de wand van de maag zijn gegroeid, of zelfs al in de omliggende organen. Ook kunnen er uitzaaiingen elders in het lichaam zijn. De arts moet onderzoeken in welk stadium uw ziekte is. Dit is erg belangrijk, omdat het stadium van de ziekte grotendeels bepaalt welke behandeling mogelijk is. Afhankelijk van de uitslagen van deze extra onderzoeken, zal de arts een behandeling voorstellen.

Maagkanker brochure
Deel deze informatie