Home / Omgaan met maagkanker / Omgaan met...

Omgaan met...

Maagkanker is een ernstige ziekte. De ziekte zorgt ervoor dat uw leven en dat van uw naasten plotseling ingrijpend verandert. U krijgt te maken met angst en onzekerheid. U wordt voor keuzes gesteld over een eventuele behandeling. Praat hierover met uw arts en de mensen om u heen.

Ervaringen uitwisselen
Als u het nodig heeft, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog of een andere hulpverlener. U kunt ook contact opnemen met een patiëntenvereniging om ervaringen uit te wisselen. U vindt deze patiëntenverenigingen op de pagina Links.

Klachten
Welke klachten kunnen ontstaan bij maagkanker is afhankelijk van de plaats van de tumor, uw behandeling en de soort operatie die is uitgevoerd. Na een maagoperatie hebben veel mensen last van vermoeidheid of pijn. Ook kunt u problemen krijgen met bijvoorbeeld eten. Het verschilt per persoon of en welke klachten u krijgt. Op deze website kunt u informatie vinden over de klachten die de ziekte en de behandeling met zich mee kunnen brengen.

Gezond leven
Als u maagkanker hebt, is het belangrijk dat u gezond leeft. Op deze manier kunt u proberen om uw conditie en kwaliteit van leven zo goed en lang mogelijk op peil te houden. U kunt dat doen door onder ander de volgende algemene voedingsadviezen en leefregels:
  • Raadpleeg een diëtist voor een persoonlijk voedingsadvies bij maagkanker en na een maagoperatie; voor sommige mensen is het verstandig om meerdere kleine maaltijden per dag te eten, in plaats van drie grote maaltijden. Ook is het soms raadzaam om niet te veel suikers of melkproducten te gebruiken. Een diëtist kan u hierover informeren.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Rook niet en drink weinig of geen alcohol.
  • Probeer zoveel mogelijk te bewegen of te sporten, als het kan lekker in de buitenlucht.
  • Probeer stress te vermijden, bijvoorbeeld door afleiding te zoeken en leuke dingen te doen.
  • Zorg voor voldoende (nacht)rust.
Deel deze informatie