Home / Nieuws / Archief

Nieuwsarchief

20 november 2013
Vind de beste kankerzorg
De samenwerkende KankerpatiŽntenorganisaties (NFK) hebben nieuwe PatiŽntenwijzers ontwikkeld voor maagkanker, longkanker en blaaskanker. Via deze webtools kan een patiŽnt zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij hem past.

17 oktober 2013
Operatiesterfte na kankerchirurgie sterk gedaald
De operatiesterfte na kankerchirurgie is sterk gedaald in Nederland. De kans op overlijden varieert naar type operatie. Maagkanker kent een hoge operatiesterfte, prostaatkanker een lage. In de praktijk is de operatiesterfte bij oudere patiŽnten aanzienlijk hoger dan bij jongere patiŽnten.

13 september 2013
Chemotherapie op maat is effectiever
De effectiviteit van kankermedicijnen kan aanzienlijk verbeteren als oncologen rekening houden met een hele reeks karakteristieken van de patiŽnt.

12 september 2013
Te weinig kankerpatiŽnten krijgen hoofdhuidkoeling
KankerpatiŽnten die chemotherapie moeten ondergaan, hebben vaak te maken met een psychisch belastende bijwerking: haarverlies. Hoofdhuidkoeling kan dit in veel gevallen voorkomen.

6 augustus 2013
Nederlanders onderschatten eigen invloed op risico op kanker
Twee derde van de Nederlanders denkt zelf weinig te kunnen doen aan hun risico op kanker. Dat blijkt uit een recente peiling.

22 juli 2013
iKnife: ďIntelligentĒ mes dat kanker detecteert
Een ďintelligentĒ mes detecteert tumoren verbetert de chirurgische behandeling van kanker Het Imperial College London hoopt een oplossing te hebben zodat tumoren volledig met een operatie kan worden verwijderd.

26 juni 2013
Lage overleving maagkanker noopt tot concentratie
PatiŽnten met maagkanker hebben in Nederland aanzienlijk lagere overlevingskansen dan in andere westerse landen. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een meting van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). Concentratie is dan ook hard nodig, vinden deskundigen.

22 april 2013
Vernieuwde website toont wetenschappelijke onderzoeken bij kanker
KankerpatiŽnten die op zoek zijn naar actuele informatie over wetenschappelijk onderzoek kunnen terecht op de vernieuwde website www.kankeronderzoek.info.

29 maart 2013
Kankerregistraties spelen belangrijke rol bij verbeteren kankerzorg
In 2012 zijn er bijna 3,5 miljoen nieuwe kankerpatiŽnten bijgekomen in Europa. Daarnaast stierven er 1,75 miljoen mensen aan kanker.

19 maart 2013
PatiŽnten met kanker kunnen baat hebben bij visolie
PatiŽnten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Barbara van der Meij onderzocht de effecten van omega-3 vetzuren uit visolie op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiŽnten met kanker.

6 maart 2013
Ademtest succesvol in detecteren maagkanker
Een snelle en simpele ademtest kan maagkanker diagnosticeren. Dat staat deze week in de British Journal of Cancer. Wetenschappers uit IsraŽl en China hebben aangetoond dat de test 90 procent accuraat was bij het detecteren van maagkanker en onderscheiden van kanker van andere maagproblemen.

25 februari 2013
Proef met iPad op operatiekamer Antoni van Leeuwenhoek
Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek hebben als een van de eersten in Nederland gewerkt met een iPad op de operatiekamer.

4 februari 2013
Forse stijgingen overlevingskansen kankerpatiŽnten
Voor vrijwel alle soorten kanker stegen de overlevingskansen de afgelopen decennia. Van alle kankerpatiŽnten geneest nu ongeveer 61%.

31 januari 2013
IKNL en IKZ ondertekenen intentieverklaring om 1 juli 2013 te fuseren
IKNL en het IKZ streven naar een fusie van beide centra per 1 juli. Op 28 januari 2013 hebben Norbert Hoefsmit, bestuurder van IKNL en Willem van der Ham, interim-bestuurder van het IKZ een intentieverklaring getekend om tot deze fusie te komen.

14 december 2012
Geneesmiddelen voor kanker niet meer in de stadsapotheek
Vanaf 1 januari 2013 levert de stadsapotheek een aantal anti-kankergeneesmiddelen niet meer.

12 december 2012
Concentratie van kankerzorg onvermijdelijk
Het komende jaar zullen veel ziekenhuizen moeten stoppen met bepaalde kankerbehandelingen. Zij kunnen niet voldoen aan de kwaliteitsnormen die radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologisch chirurgen gezamenlijk hebben opgesteld.

27 november 2012
Nieuw medicijn gastrointestinale tumor
PatiŽnten met een gastrointestinale stromale tumor (GIST) of uitgezaaide darmkanker hebben dankzij het nieuwe medicijn regorafenib enig uitzicht op een wat langer leven.

19 november 2012
Minder maag- en galblaaskanker, meer slokdarmkanker en huidmelanomen in Nederland
De afgelopen 20 jaar overleden Nederlanders 20% minder vaak aan kanker, ofwel was er duidelijke vooruitgang tegen kanker.

15 november 2012
Overheid investeert fors in genetisch kankeronderzoek
Het Cancer Genomics Centre Netherlands krijgt ruim 30 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor excellent wetenschappelijke onderzoek.

12 november 2012
Verschillen in veiligheid van maagoperatietechnieken
Koreaanse chirurgen vergeleken het complicatierisico van de klassieke open procedure met de nieuwere laparoscopische en robotgestuurde gastrectomie voor de behandeling van maagkanker.

26 oktober 2012
Leven met kanker vaak van goede kwaliteit
Mensen die kanker hebben of hebben gehad en een redelijke kans hebben op een vijfjaarsoverleving, ervaren hun kwaliteit van leven niet veel slechter dan de algemene bevolking.

2 oktober 2012
Bijwerkingen chemotherapie zwaarder ingeschat dan ervaren
Mensen die nog nooit chemotherapie hebben ondergaan schatten de meeste bijwerkingen erger in dan dat ze worden ervaren door mensen die daadwerkelijk chemotherapie hebben gekregen.

26 september 2012
Pas op met medicatie tijdens chemotherapie
Bijna de helft van de kankerpatiŽnten slikt, zonder het te weten, medicijnen die nadelig kunnen zijn voor hun kankerbehandeling.

18 september 2012
Zorgprofessionals huiverig voor internet
Zeker in de eerste fase van de ziekte zien zorgprofessionals liever niet dat patiŽnten met kanker op internet gaan kijken. Dat blijkt uit onderzoek van Kanker.nl, een initiatief van onder meer KWF Kankerbestrijding.

10 september 2012
Ondraaglijk lijden van terminale kankerpatiŽnten in kaart gebracht
Van de Utrechtse terminale kankerpatiŽnten die door hun huisarts worden begeleid, krijgt ongeveer een kwart te maken met Ďondraaglijk lijdení. Bij de helft van de patiŽnten gaat het om medische symptomen.

30 augustus 2012
Meer alledaagse klachten na kanker
Mensen die zijn behandeld voor kanker gaan vaker naar de huisarts voor alledaagse klachten zoals rugpijn, buikpijn of infecties dan de algemene bevolking.

16 augustus 2012
Hoe kanker kan ontstaan uit stamcellen
Stamcellen in de darm gaan heel hard groeien als ze hun rem kwijtraken. Onderzoekers van het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Hubrecht Instituut hebben zoín remmend gen ontdekt. Het biedt aanknopingspunten voor de behandeling van darmkanker.

15 augustus 2012
Wetenschappers vinden strategie die neveneffecten chemotherapie drastisch kan verminderen
Leuvense onderzoekers (VIB / KU Leuven) bevestigen hun hypothese die stelt dat chemotherapie meer effect kan hebben indien de bloedvaten worden genormaliseerd door het blokkeren van zuurstofsensor PHD2.

23 juli 2012
Zout verhoogt het risico op maagkanker
Zout en voedsel waarin zout is verwerkt, verhogen het risico op maagkanker. Bovendien kan het eten van teveel zout leiden tot een hoge bloeddruk. Gemiddeld krijgt een volwassene 9 tot 12 gram zout per dag binnen. Dat is teveel.

21 juni 2012
Patientenverhalen noodzakelijk voor verandering in de ziekenhuiszorg
Het Rathenau Instituut stelt de nieuwe onderzoekswebsite www.patientenwetenbeter.nl open. Met dit nieuwe grootschalige onderzoek naar positieve en negatieve patiŽntenervaringen willen we het ziekenhuis van de toekomst helpen vormgeven.

20 juni 2012
Onderzoek naar rol sociale verschillen bij kankerzorg in Nederland
Mensen met kanker die hoger op de sociale ladder staan, krijgen vaker een ingrijpende behandeling dan mensen die een lagere sociaaleconomische status hebben. Zo krijgen laag opgeleide prostaatkankerpatiŽnten met een kleine tumor vaker hormoonbehandeling en uitwendige (gewone) bestraling

23 mei 2012
Centralisatie slokdarmresectie verhoogt overleving
Centralisatie van oesofaguscarcinoomresecties heeft geleid tot een daling van de 6-maandenmortaliteit en een stijging van de langetermijnoverleving.

24 april 2012
Behandeling van kankerpatiŽnten moet persoonlijker
KankerpatiŽnten moeten vaker een op de persoon afgestemde behandeling krijgen in plaats van een algemene chemokuur.

24 april 2012
Nieuwe microscoop voor darmonderzoek
Het UMC Utrecht krijgt donderdag een apparaat waarmee maag en darm zeer nauwkeurig te onderzoeken zijn. Met de ďendomicroscoopĒ is het mogelijk tot in cellen te kijken en daarmee kanker in een vroeg stadium op te sporen.

11 april 2012
Nader inzicht in veiligheid nieuwe doelgerichte kankertherapieŽn
De afgelopen veertig jaar zijn chirurgie, radiotherapie en systeemtherapie de pijlers van kankerbehandelingen geweest. Nog steeds overlijdt echter ongeveer de helft van de patiŽnten ten gevolge van uitzaaiingen.

4 april 2012
Lezingen over nieuwste inzichten rond voeding en kanker
Op woensdagavond 11 april is in Forum van Wageningen UR (University & Research centre) een lezingenavond over de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent voeding en kanker.

19 maart 2012
Latere diagnose door angst voor kanker
Veel mensen zijn bang om met hun arts te praten over hun klachten die mogelijk wijzen op kanker. Volgens Cancer Research UK wordt hierdoor bij ongeveer 40 procent van de patiŽnten de behandeling later ingezet dan noodzakelijk.

16 februari 2012
Zorg over afschaffen vergoeding diŽtisten
De Nederlandse Federatie van KankerpatiŽntenorganisaties (NFK) is bezorgd over het schrappen van de vergoeding voor dieetconsulten. Onder kankerpatiŽnten dreigt ondervoeding doordat zij minder of helemaal niet meer naar de diŽtist gaan vanwege de kosten.

15 februari 2012
KankerpatiŽnt lijdt vaak onnodig pijn
Ruim veertig procent van de kankerpatiŽnten heeft onnodig pijn. Nu is pijn vaak geen onderwerp van gesprek, terwijl het ťťn van de meest voorkomende symptomen is bij patiŽnten met kanker.

6 februari 2012
Beweging goed voor ex-kankerpatiŽnt
Als voormalige kankerpatiŽnten aan lichamelijke beweging doen, heeft dit een klinisch relevant effect op hun welbevinden.

1 februari 2012
4 februari Wereldkankerdag
Zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Wereldwijd sterven meer mensen aan kanker dan aan Aids, tuberculose en malaria samen. Reden te meer om zorg voor mensen met kanker zowel wereldwijd als landelijk op 4 februari extra aandacht te geven.

31 januari 2012
In 2010 bijna 100.000 keer diagnose kanker
In het eerste decennium van de 21ste eeuw is het aantal nieuwe patiŽnten met kanker toegenomen van 70.300 naar 95.500 per jaar, een stijging van 36%. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

17 november 2011
Huisartsen moeten meer praten over kanker
40 procent van de huisartsen ziet het niet altijd als hun taak om met patiŽnten te spreken over de behandelmogelijkheden. Als zij kanker hadden, zouden verreweg de meeste Nederlanders met hun huisarts willen praten over de behandelmogelijkheden. Een deel van de huisartsen aarzelt daarover.

9 november 2011
Gerichte behandelmethode kanker mogelijk stap dichterbij
Onderzoekers hebben een nieuwe veelbelovende kankerbehandeling ontwikkeld. Het betreft een medicijn dat aan de tumor blijft 'plakken', maar alleen wordt geactiveerd door een bepaald licht. Hierdoor is de behandeling heel specifiek, waardoor het weinig schade veroorzaakt aan het omliggend weefsel.

20 oktober 2011
Mensen met kanker hebben meer pijn dan nodig is
Misverstanden onder 50-plussers over pijnbestrijding. Veel patiŽnten met kanker pijn worden daar niet goed voor behandeld. 42% houdt pijn, ondanks de behandeling.

6 oktober 2011
Een nieuwe kijk op kanker
Medisch oncoloog Henk Verheul onderzoekt waarom sommige specifieke medicijnen bij de ene patiŽnt wel goed werken om een tumor in bedwang te houden, terwijl er bij anderen juist razendsnel resistentie optreedt. Het doel is om persoonlijkere behandeling mogelijk te maken.

26 september 2011
Betere opsporing van kanker met microbubbels
Er kunnen meer tumoren worden opgespoord met een nieuwe diagnostische techniek met microbubbels. Dit zijn kleine gasbelletjes, voorzien van een Ďmoleculaire kleefstofí. Gezwellen die voorheen bijna onvindbaar waren, kunnen met deze techniek wel zichtbaar worden gemaakt.

13 september 2011
Visolie kan chemotherapie tegenwerken
Het lichaam produceert een stof die kankercellen ongevoelig maakt voor veelgebruikte chemotherapie. Dezelfde stof zit ook in visoliecapsules die veel patiŽnten met kanker gebruiken. De onderzoekers raden het gebruik van visolie af voor patiŽnten die chemotherapie ondergaan.

7 september 2011
Aantal nieuwe kankerpatiŽnten per jaar stijgt met 40% naar 123.000
Vooral door de vergrijzing stijgt het aantal nieuwe gevallen van kanker (de incidentie) met 40% naar 123.000 per jaar in 2020 (in 2007 nog: 87.000). Het aantal mensen dat kanker heeft of had stijgt tot 2020 van 420.000 naar 660.000.

25 juli 2011
Moeheid door kanker valt mee
Ongeveer 30% van de patiŽnten met kanker is bij opname in het ziekenhuis chronisch moe. Een half jaar na ontslag is het percentage weer op dit niveau. Dat is de conclusie van onderzoek bij 1494 patiŽnten na correctie voor moeheid bij de normale bevolking.

21 juli 2011
Risico op kanker neemt snel toe bij veertigers
Overgewicht, een inactieve leefstijl en te veel alcohol zorgen dat het kankercijfer onder veertigers en vijftigers in een snel tempo stijgt. In de laatste dertig jaar is het aantal kankerpatiŽnten in deze leeftijdsgroepen met maar liefst eenvijfde gestegen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

22 juni 2011
DiŽtisten tegen afslanken basiszorg
Schrappen dieetadvies leidt tot extra kosten, klachten, complicaties en zelfs tot sterfte. Het Kabinet heeft besloten om dieetadvisering uit het basispakket te schrappen. Als het aan minister Schippers ligt, betekent dit dat 250.000 patiŽnten met een medische indicatie vanaf 1 januari 2012

22 juni 2011
ASCO 2011: XELOX effectief bij maagkanker
Adjuvante behandeling met capecitabine en oxaliplatin (XELOX) wordt mogelijk de nieuwe standaard voor patiŽnten met maagkanker. Dat volgt uit de hoopgevende uitslag van een fase III studie die tijdens de jaarlijkse meeting van ASCO (American Society of Clinical Oncology) werd gepresenteerd. (RM)

22 juni 2011
Huisarts krijg meer te maken met kankerpatiŽnt
De nazorg voor kankerpatiŽnten zal meer gaan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk. Dat stelt het Nivel, naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de KWF kankerbestrijding.

14 juni 2011
Risico op maagkanker niet verhoogd bij matige alcoholconsumptie
Matige drinkers hebben geen verhoogd risico op het krijgen van maagkanker. Zware drinkers lopen wťl meer risico op het ontwikkelen van deze ziekte. Dit blijkt uit een grote overzichtsstudie waarin de resultaten van 59 publicaties op een rij zijn gezet.

25 mei 2011
De Maag Lever Darm Stichting is blij met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is blij met het positieve bericht van minister Schippers (VWS) om vanaf 2013 een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren.

11 mei 2011
Warmte verzwakt kankercellen
Onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC hebben aangetoond hoe warmte helpt bij het bestrijden van tumoren. De warmte verzwakt de kankercellen, waarna medicijnen de cellen kunnen doden. Warmte verzwakt kankercellen

3 mei 2011
NKR-cijfers: volwassen kankerpatiŽnten stijgende overleving
Volwassenen met kanker overleven momenteel langer dan vijftien jaar geleden. Tussen 1989-1993 en 2004-2008 nam de vijfjaarsoverleving van volwassenen met kanker met twaalf procent toe. borstkanker, prostaatkanker en darmkanker

1 april 2011
Neoadjuvante chemotherapie maag/slokdarmkanker effectief
PatiŽnten met kanker van de slokdarm of slokdarm/maag leven gemiddeld langer na preoperatieve behandeling met 5-FU en cisplatin. Dat is de uitkomst van een fase III trial bij 224 patiŽnten.

28 maart 2011
Grote behoefte aan ondersteuning van kankerpatiŽnt
PatiŽnten met kanker willen vooral twee tot vijf jaar na de diagnose meer informatie en ondersteuning. In die periode is er vaak minder contact met het ziekenhuis, maar de behoefte aan begeleiding is onverminderd groot.

24 maart 2011
Sterke daling sterfte als gevolg van maagkanker verwacht
Op dit moment worden in Nederland per jaar 2.000 mensen en hun naasten geconfronteerd met de diagnose maagkanker. Deze mensen hebben behoefte aan informatie over deze ziekte. De MLDS wil door de lancering van de website www.maagkanker.info in deze informatiebehoefte voorzien.

21 februari 2011
Landelijke standaard hoofdhuidkoeling bij chemotherapie
Een landelijke werkgroep met zorgverleners uit het hele land is onlangs gestart met het opstellen van een standaard, waarin de kennis wordt gebundeld op het gebied van alopecia ofwel kaalheid ten gevolge van chemotherapie. Hoofdhuidkoeling zal een belangrijk onderdeel vormen van deze standaard.

17 februari 2011
Lancering Kankerspoken
Op 4 februari 2011 is de vernieuwde website www.kankerspoken.nl gelanceerd.

3 februari 2011
Wereld Kanker Dag op 4 februari 2011
Vrijdag 4 februari 2011 is het Wereld Kanker Dag. Wereldwijd sterven meer mensen aan kanker dan aan aids, tuberculose ťn malaria samen.

Deel deze informatie